Sahyuns Art, Edwin en Ron naar International Instructor Course in Dublin

Vanwege de coronapandemie is er al twee jaar geen cursus meer georganiseerd door onze wereldbond, de ITF. Jaarlijks zijn er cursussen voor scheidsrechters, voor lesgeven aan ouderen, gehandicapten en kinderen, cursussen over de “Do” en cursussen voor Internationale Instructeurs (II’s). Ohdokwan heeft als enige club in Nederland tien Internationale Instructeurs. Gelukkig werd in Dublin weer zo’n IIC gehouden, van vrijdag 25 februari t/m zondag 27 februari. Op donderdag 24 februari vlogen Sahyun Art, Sahyun Edwin en Sahyun Ron naar Ierland om aan deze IIC deel te nemen. Er waren deelnemers uit Ierland, Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Polen, Hongarije, België, Nederland en Duitsland. Ruim 280 deelnemers in totaal, van 1e t/m 9e dan.

Het was weer geweldig om Taekwon-Doïn te ontmoeten die wij vroeger tegenkwamen op cursussen en toernooien. Vooral Sahyun Ron heeft als onze oud-clubcoach heel veel vrienden en kennissen in Taekwon-Do land.

Dag 1.

Om ca. 14.00 uur begon de eerste dag van het seminar. In een hele grote zaal van het hotel verzamelden wij ons in afwachting van de Grand Master Hector Marano, uit Argentinië, Grand Master Kim Lan Ung uit Duitsland (oorspronkelijk uit Vietnam) en Master Jerzy Jedut uit Polen, die ons les zouden gaan geven. Ook de burgermeester van Dublin en Wethouder van Sport waren aanwezig om ons te verwelkomen met een aardig lange speech. Verder waren er nog vier Grand Masters aanwezig en ruim dertig Masters. Wij vielen dus niet echt op met de dubbele strepen op onze dobok. Na het groeten en voor het eerst: het opzeggen van de Taekwon-Do Eed, begonnen we met de warming-up van Master Jedut, die een aantal leuke en originele oefeningen voor ons in petto had. Hierna liepen we Saju Jirugi, Saju Makgi en daarna Chon-Ji t/m Choong-Moo Tul. Alles werd vele malen herhaald om alles weer helder en duidelijk te krijgen. Op ieder seminar zijn er wel veranderingen in bepaalde technieken die allemaal netjes genoteerd zijn door Sahyun Edwin. Wij zullen deze veranderingen tijdens de kader- en zwarte bandtrainingen behandelen.
’s Avonds, na dag 1 van het seminar, zijn we Dublin ingegaan waar we lekker gegeten hebben.

Dag 2.

Dit was de langste dag van het seminar. Er werd begonnen om 09.00 uur tot 13.00 uur, daarna een pauze van een uur en daarna weer verder van 14.00 uur tot 16.00 uur. Op deze dag hebben we de hogere Tul behandeld, maar niet persé in volgorde. Na Ge-Baek Tul ging 6e dan en hoger over op So-San en Se-Jong Tul. Natuurlijk was er veel gelegenheid om vragen te stellen, maar de antwoorden waren niet altijd even duidelijk. Ik vroeg bijvoorbeeld: waarom Saju Tulgi nooit op een IIC behandeld werd. Vanaf 1995 ga ik naar IIC’s, maar nog nooit is Saju Tulgi behandeld. Zowel Master Jedut als Grand Master Wim Bos wisten niet waarom dit het geval is. Na het seminar werden er zoals gebruikelijk examens afgenomen: 2 personen zijn geslaagd voor 7e dan en 3 personen voor 8e dan!

Op ieder seminar wordt er een zg. banquet georganiseerd. Dan kan je dineren met de Grand Masters en andere belangrijke personen. Wij hebben dit niet gedaan (nog nooit), maar we hebben heerlijk met z’n drieën gegeten in een restaurant in een nabijgelegen stadje.

Dag 3.

Op deze laatste dag werd eerst de traditionele groepsfoto gemaakt en daarna hield de President van de ITF (Grand Master Paul Weiler uit Duitsland) een presentatie over welke warming-up oefeningen je wel en niet zou moeten doen. Ditzelfde deed hij al tijdens het seminar in Amsterdam in 2018. Hierna deed hij de warming-up met de oefeningen die volgens hem het meest geschikt zouden zijn. Hierna werd de groep weer gesplitst, vanaf 7e dan en hoger ging naar een andere zaal waar Grand Master Marano de groep in 3-en deelde en elke groep een aantal technieken achter elkaar liet oefenen. Voor iedere groep was er een aantal andere technieken. Uiteindelijk liepen we per groep de techniekenreeks na elkaar en wat bleek: we hadden met z’n allen het “vergeten” patroon U-NAM gelopen! Erg leuk dat er vanuit de Technische Commissie van de ITF hier aandacht aan wordt besteed. Hierna stelde ik de logische vraag: Grand Master, what about KO-DANG Tul? Grand Master Wim Bos reageerde hier meteen op met de vraag: wie kent KO-DANG nog? Alleen Sahyuns Ron, Edwin en ik staken onze vinger op. We hebben toen eerst KO-DANG een keer gelopen voor de groep en daarna werd ik voor de groep gezet om aan iedereen deze Tul te leren! Wat een eer! Grand Masters en Masters met 7e en 8e dan kregen les van mij! Geweldig om te doen. Na KO-DANG een aantal keer gelopen te hebben, kregen wij van iedereen complimenten en bedankjes. We stonden al bekend als de Taekwon-Do Family en nu dus ook als KO-DANG kenners!

 

Om 13.00 uur werd het seminar officieel afgesloten, gevolgd door nog meer fotosessies. Na alle bekenden gedag te hebben gezegd was het tijd voor omkleden en weer naar huis te gaan.

Ik vond dit seminar de leukste tot nu toe (1995 – heden) en ik kan iedereen vanaf 1e dan aanraden om eens zo’n seminar te bezoeken. Het is bijzonder leerzaam, je krijgt informatie van de hoogste technische instructeurs ter wereld, je maakt nieuwe vrienden en hernieuwd oude vriendschappen. Het is een ervaring om nooit te vergeten.

Sahyun Art.

Top