Verslag 7e Dan examen – Sahyun Ed en Ron

Wij zijn een jaar geleden begonnen met voorbereiden op ons VII Dan examen. Een hoop onderzoek en graafwerk verricht voor de scriptie en en de daarbij behorende CV’s. Daarnaast hebben diverse masters en Grandmasters aangeschreven voor een recommendation letter. Dit is overigens geen verplichting. Er zijn al tientallen scripties over sine-wave en backward motion geschreven, evenals breken en springen. Aangezien wij beide geen technische achtergrond hebben, was een these met formules en onderbouwing niet echt een optie. Het idee ontstond om over onze reis als tweeling door Taekwon-Do land te schrijven. Het is al zeldzaam in Nederland dat een tweeling opgaat voor zwarte band, maar een een eiige tweeling die voor VII Dan opgaat én een vader heeft met dezelfde graad, is wereldwijd uniek. Een mooie gelegenheid om een kijkje te geven in onze wereld. Uiteindelijk heeft het schrijven van onze scriptie ongeveer 4 maanden geduurd. De fysieke voorbereiding van het examen was ongeveer dubbel zo lang. Ondanks Corona en de toenmalige lockdown hebben wij wekelijks toch kunnen trainen. Af en toe buiten, vaak in de woonkamer bij Sahyun Edwin en eenmalig via het digitale platform Zoom. Later konden wij gelukkig weer in de dojang, om een-op-een te kunnen trainen.

Nadat we een datum hadden afgesproken kwamen we in contact met Jack de Smit en Carlo van de Braak van Chong-Do-Kwan. Wij hebben qua planning van de examens altijd op een zelfde lijn gezeten het sprak voorzich dat Jack en Carlo ook hierbij aansloten op deze datum. Helaas heeft Carlo voor het examen de beslissing moeten nemen om toch niet deel te nemen. Wegens een operatie heeft dit geen doorgang kunnen vinden. Zeer begrijpelijk, want gezondheid gaat voor. Wij wensen Sabum Carlo dan ook beterschap en heel veel succes in zijn voorbereiding. Want ook zijn 7e Dan gaat er zeker komen!

Zaterdag 17 juli 2021, 09:00 uur zijn wij vertrokken naar Lokeren, België om daar ons examen af te leggen voor VII Dan bij Grandmaster Frank Vanberghen. Omdat er 2 GM’s nodig zijn voor dit examen is Grandmaster Ung Kim Lan is vanuit Dortmund, Duitsland ook naar Lokeren afgereisd. Uiteraard waren we veel te vroeg aanwezig, maar vanwege weersomstandigheden en mogelijk vakantieverkeer was dit zeker niet erg. Zoals het een echte Van der Lee betaamd: Liever een uur te vroeg, dan 1 minuut te laat. Eerst even een bakkie gedaan (kopje koffie gedronken voor de niet-Rotterdammers onder ons). Gewacht op (toen nog Sabum) Jack en BooSabum Bart. Gezamenlijk nog een uurtje op een verlaten parkeerveld naast de Ge-Baek dojang van Grandmaster Vanberghen onze tul, saju’s en matsogi’s doorgenomen. Afwachtend op Grandmaster Lan, konden wij in de dojang nog een uurtje opwarmen en nogmaals alles doornemen.

Na de verwelkoming van Sahyun Annick van Driessche en de aankomst van Grandmaster Lan, zijn wij snel aan het examen begonnen. Sahyun Edwin mocht de spits afbijten. Allereerst begonnen met Tul. De 3 hoogste tul (Tong-Il, Se-Jong en So-San en een tul uit de lagere gupgraden). Daarna konden wij snel door met direct alle matsogi’s (3-, 2-, en 1-stapssparring, hosinsul en vrij-sparren). Daarna kwamen de breektesten en de theorie aan bod. Na een ruime 2,5 uur was het behoorlijk fysiek intensieve examen zeer positief afgesloten voor ons 3.

Alle foto’s van het examen zijn hier te vinden

Het examen verliep niet geheel zoals gepland. Van te voren een behoorlijk pak papier aan theorie in ons hoofd gestampt, waar wij gelukkig maar een enkel paar vragen van gesteld kregen. Dat viel gelukkig mee. Nog voor de bekendmaking van de uitslag kregen we een zeer uitgebreide uitleg over diverse details van GM Lan. Dit voelde als een mini IIC 😉

Sahyun Ron: Het moeilijkst van het examen was de 10 seconden voordat ik de tatami op mocht lopen. Normaliter heb ik er niet zo’n probleem mee om voor publiek tul te lopen, maar dit was van een ander kaliber en het ging daadwerkelijk ergens om. Op het moment van oplopen was mijn gedachte helemaal leeg. Gek genoeg, niet meer bewust van wat ik moest gaan doen. Gelukkig hebben wij het afgelopen jaar behoorlijk wat ‘muscle-memory’ opgebouwd om ons lichaam te laten doen wat het moet doen. Pas na een paar onbewuste bewegingen in de hoogste tul kwam het bewustzijn weer op orde en kon ik onverstoord verder met het patroon wat ik aan het lopen was.

We hebben tot in den treure alle patronen, alle steps en andere onderdelen ingestudeerd, dus die gingen ons (op een paar balansmomentjes op een onbekende tatami) behoorlijk goed af.

Sahyun Ed: Same here… van nervositeit was op voorhand niet echt sprake… totdat je daar alleen in het midden van de mat staat. Dit verdween wel snel na de Tul. De Matsogi samen gingen bijzonder goed. We zijn aardig op elkaar ingespeeld 😉

Uiteraard superblij en mega trots toen Grandmaster Lan het verlossende woord aan ons alle drie uitsprak.

2 dagen na terugkomst had onze vereniging een geweldige surprise voor ons geregeld. Een huldiging door huidige en oud-leden die zich verstopt hadden in de dojang. We waren sprakeloos door de massale opkomst. Zelfs de burgemeester van Capelle was aanwezig om ons te feliciteren met deze unieke gebeurtenis.

Foto’s van de huldiging kan je hier vinden

3 nieuwe Sahyuns binnen ITF-Nederland!

Top