Graduaties

De graduatieschaal is onderverdeeld in 19 graden: 10 Gupgraden en 9 Dangraden.
De Gupgraden beginnen met de 10e Gup (de laagste graad, witte band) en eindigen met 1e Gup (hoogste Gupgraad, rode band met zwarte slip). De Dangraden beginnen bij 1e Dan en eindigen bij 9e Dan.

De betekenis van de kleuren van de banden:

Wit: Staat voor onschuld, zoals dat van een leerling die nog geen ervaring heeft met Taekwon-Do.

Geel: Staat voor de aarde, waaraan een plant ontspruit en waarin hij wortel schiet wanneer de basis voor Taekwon-Do wordt gelegd.

Groen: Staat voor de groei van de plant, wanneer de Taekwon-Doin vaardigheid begint te ontwikkelen.

Blauw: Staat voor de hemel, in richting waarvan de plant (vol) groeit, tot een torenhoge boom, wanneer de Taekwon-Do training vordert.

Rood: Staat voor gevaar, de leerling waarschuwend zich te beheersen en tegenstanders erop wijzend uit de buurt te blijven.

Zwart: De tegenover gestelde kleur van wit en staat daarom voor volwassenheid en bedrevenheid in Taekwon-Do. Het wijst erop dat de drager ongevoelig is voor duisternis en angst.

Bij OHDOKWAN wordt in principe 2 maal per jaar examens afgenomen (in juni en in december). Bij wijze van uitzondering kan hiervan afgeweken worden. Bijvoorbeeld: een leerling maakt dusdanig goede vorderingen dat hij/zij 3 maal per jaar examen kan doen. Ook als een leerling door omstandigheden niet op de vastgestelde examendatum kan verschijnen, kan voor deze leerling een andere datum gekozen worden.

Top