Header Image

Geschiedenis van OHDOKWAN

copy-ODK-logo.jpgSahyun Art: 1977, het jaar dat ik op 23 jarige leeftijd begon met Taekwon-Do. Ik was altijd al geïnteresseerd in vechtsport en ik ging een keer met iemand mee naar Taekwon-Do. In een zaaltje in de Engelsestraat in Rotterdam-West werd Taekwon-Do in de stijl van de International Taekwon-Do Federation (ITF) gegeven door Dhr. E. Fonseca. Hij was een 1e dan, instructeur voor Jan Willem Stoker, die één van de eerste Taekwon-Do beoefenaren in Nederland was. Dhr. Stoker was een leerling van de Koreaanse instructeur: Park Yong Soo, die in de jaren ’60 les gaf in Nederland. GM (Grootmeester) Park was één van de instructeurs die door Generaal Choi Hong Hi was uitgezonden om Taekwon-Do te promoten in de wereld.

Taekwon-Do fascineerde meteen: snelle hoge trappen, stoten en slagen en natuurlijk de spectaculaire gesprongen technieken, het paste helemaal bij mij en ik raakte meteen verslaafd. In die tijd werd alleen examen gedaan voor ‘hele’ banden, geen slippen dus, maar er werd maar één maal per jaar examen gedaan. De bandkleuren waren volgens het judo-systeem: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart. Wat wij nu ‘Tul’ noemen heette toen: ‘Hyong’ en we droegen tijdens het sparren geen beschermers. Toen ik na bijna vijf jaar bruine band werd (later veranderd in rode band), mocht ik regelmatig les geven. Dhr. Fonseca was toen al niet meer zo jong en ik was 28 jaar (Sahyun Edwin en Sahyun Ron van der Lee waren op hun 28e al vierde dan!). Dhr. Fonseca geeft nog steeds les in Taekwon-Do, ondanks zijn leeftijd. Hierom heb ik heel veel respect voor hem. Zoals altijd wilde ik steeds meer en ik kreeg in 1989 het plan om een ‘eigen’ school te beginnen.
Ook verzamelde ik allerlei boeken die met zelfverdediging te maken hebben omdat ik van al die vechtkunsten wilde leren. Niet alleen uit de boeken, maar ook bezocht ik diverse scholen om les te krijgen: Karate, Judo, Kempo, Aikido, Kendo, Pencak Silat en ook WTF-Taekwondo. Omdat ik vaker les wilde geven, ben ik bij wijkcentrum Kralingen in Rotterdam, Taekwon-Do lessen gaan verzorgen. Dit heb ik een aantal jaren gedaan, eerst alleen en later samen met Riche Sandifort, 1e dan WTF-Taekwondo en tegenwoordig weer regelmatig bij ons aan het trainen, na een afwezigheid van ruim 20 jaar. Zijn neef kwam een keer met hem mee, iemand die ook WTF-Taekwondo beoefende bij de school “Huk-Tti” van Dhr. Theo Salm. De naam van die neef was John Verkerke en destijds was hij bruine band.

Art vertelt: Ik had al een heleboel gelezen over het ontstaan van Taekwon-Do en over Generaal Choi Hong Hi. De Generaal had zijn eerste (militaire) school “OHDOKWAN” genoemd; oftewel “The Gym of My Way”. Dat vond ik een mooie naam voor een Taekwon-Do school, vooral omdat ik altijd bepaalde ideeën heb gehad over HOE een school geleid moet worden. Wat ik altijd gemist heb bij de scholen waar ikzelf getraind heb, was gezelligheid, vriendschap en humor, gekoppeld aan hard en serieus trainen. Ook hou ik ervan om democratische beslissingen te nemen, samen met de andere instructeurs en niet alleen de zin van “de meester” te doen. Dus heb ik toen Riche Sandifort en John Verkerke gevraagd of ze samen met mij een eigen vereniging wilden beginnen en na een avondje praten hebben we de stoute schoenen aangetrokken. Per man hebben we honderd gulden betaald voor de zaalhuur en de wijk Oosterflank (Rotterdam-Alexanderpolder) volgeplakt met posters en in heel de wijk flyers in brievenbussen gedaan. We hadden geen idee of er iemand zou komen. Er kwamen tot onze verbazing 15 jongens en meisjes opdagen.
Ook Sahyuns Edwin en Ron (toen 10 jaar oud) waren aanwezig voor hun eerste “echte” les. Sindsdien zijn we alleen maar groter geworden; meer leden, vaker lesgeven. Riche Sandifort was intussen gestopt met Taekwon-Do, maar één van onze leerlingen: Martijn de Groot, heeft toen zijn plaats als instructeur ingenomen. Na ca. 5 jaar vonden we het tijd worden om ons aan te sluiten bij een Taekwon-Do Bond die onze stijl beoefende (Chang Hun stijl van generaal Choi Hong Hi). We wilden aan wedstrijden meedoen en hogere graduaties behalen.

Via een advertentie in een vechtsportblad kwam ik in contact met de ITF-Nederland en tijdens één van hun evenementen heb ik kennis gemaakt met Dhr. Kiet (Kenneth) Tjon-A-Pauw die destijds de secretaris was van de Bond. Om toegelaten te worden moesten wij (John, Martijn en ik) getest worden op onze technische vaardigheden. We gingen naar Volendam, waar Dhr. Gerrie Stolp (destijds 6e dan) een school had/heeft en daar hebben we laten zien wat wij konden. Aan het einde van de test werden John en Martijn gepromoveerd tot 1e dan en ik tot 2e dan! Wat waren wij trots!! Ik ben er ook heel trots op dat ik in 2016, in Parijs tijdens een International Instructors Course mijn 7e dan heb behaald en nu de titel “Sahyun” mag voeren.

Inmiddels was Jan Hollander bij ons binnengestapt, hij is begonnen met Taekwon-Do in 1972 bij Jan Willem Stoker. Na een aantal jaren verhuisde Jan en toen is hij terecht gekomen bij Jim Hakkens en heeft daar lange tijd getraind en later als 1e dan WTF les gegeven.
Jan is daarna weer verhuisd en heeft hij een poosje geen Taekwon-Do school kunnen vinden. Jan vertelt: Via een kennis heb ik een flyer van OHDOKWAN gekregen en ik ben toen op een avond naar de Adenstraat gegaan om te kijken. Ik heb toen met Sahyun Art gesproken die daar les gaf en hij sprak de legendarische woorden: “Als je eens op je blote poten in je witte pyjama hebt gestaan, is dat een gevoel dat je nooit meer kwijt raakt”. Ik ben de volgende avond voor het eerst gaan trainen en dat was in november 1995.

Sabum Jan: Wat mij aan OHDOKWAN opviel was dat er naar iedereen werd geluisterd en niet alleen gedaan werd wat de leraren wilden. Ik ben blij dat ik toen de beslissing hebt genomen om bij OHDOKWAN te gaan trainen. Tevens werd mij al vrij vroeg gevraagd of ik ook les wilde gaan geven. Nou dat kwam goed uit, want ik had in het verleden jarenlang bij een andere school ook al les geven. Ik was nog wel wat onwennig de eerste keer, maar met hulp van Sahyun Art en Sabum John kwam ik er wel doorheen. Dankzij OHDOKWAN, heb ik de mogelijkheid gekregen om door te kunnen groeien van 1e dan naar 2e, 3e en 4e dan International Instructor. Intussen heeft Sabum Jan met succes zijn 5e dan examen afgerond (juni 2021).

Sabum John (VI): De grote kracht van ons is dan ook eigenlijk het hechte team, de vriendschap, de verschillende kwaliteiten van de leraren en vooral het gevoel dat de club van ONS is. Het leuke is dat je bij sommige van de leerlingen dit gevoel terug begint te zien.

De tijd vliegt voorbij… intussen is een 2e generatie instructeurs bij OHDOKWAN opgestaan. De tweeling zonen van Art, Edwin en Ron die in juli 2021 hun 7e dan hebben behaald en zich nu Sahyun (Master Instructor) mogen noemen, de nieuwste aanwinst Brian Terzol (IV), Bernd Raue (VI), Tjerk Mens (IV), Kevin Jansen (IV) en Fred in ‘t Hout (IV), de instructeurs die de kennis en vaardigheden van ITF-Taekwon-Do doorgeven aan onze leden. Deze zeer bekwame instructeurs zorgen ervoor dat de toekomst van OHDOKWAN gewaarborgd is. Het is geweldig om te zien dat leden van vroeger nu hun kinderen komen aanmelden om bij OHDOKWAN te trainen.

Wij zijn heel erg trots op OHDOKWAN.

 

Top